Paniksyndrom – så förvandlas din rädsla för rädsla till förväntanångest

Själva uttrycket paniksyndrom, ävet kallat för ångestsyndrom, är ett namn för att beteckna ett tillstånd av återkommande panikattacker. Om du haft panikångest under en längre tid, låt säg ett par månader, så kan man säga att du lider av ångestsyndrom.

Kännetecknande för ångestsyndrom är att det förr eller senare kommer påverka ditt liv i en negativ riktning.

Paniksyndrom innebär att man efter en eller flera panikattacker ständigt går och oroar sig för att det ska komma fler. Rädslan för ytterligare attacker upptar ständigt dina tankar och gör så att ditt beteende, medvetet eller omedvetet, förändras.

Detta kallas också för ”rädsla för rädslan” eller förväntansångest, eftersom man går omkring och inväntar nästa fruktansvärt upplevelse.

Ångesten förknippas med vissa platser eller situationer

Ofta är panikattackerna förknippade med vissa platser och/eller situationer. Så var det i mitt fall. Jag fick min första fullskaliga panikattack i bilen, vilket ledde till att jag under flera år var oerhört rädd för att köra bil. Varje gång jag satte mig bakom ratten så förväntade jag mig en panikattack.

Jag kände att det låg helt utom min kontroll att påverka min bilkörning och började därför undvika bilen överhuvudtaget.

Jag fick också upprepad panikångest på gymmet. Jag har motionerat i hela mitt liv. Men till slut blev jag så paralyserad av skräck och skam för att ”tappa förståndet” på gymmet, att
jag slutade motionera.

Efter någon månad associerade jag panikångest med samtliga sociala sammanhang i mitt liv. Jag vågade inte längre lämna mitt hus, knappt gå upp ur sängen.

Min förväntansångest tog på så vis över hela min existens och resulterade i en djup och fruktansvärt depression, med tydliga inslag av agorafobi.

Naturlig reaktion att undvika det man är rädd för

Reaktionen att man försöker undvika situationer som känns ”hotfulla” är inte speciellt konstigt. Snarare är det en ytterst naturlig del av våra mänskliga instikter.

Att ett bränt barn skyr elden är helt ändamålsenligt. Blir man konfronterad av ett lejon gör man klokt i att bli rädd och lämna situationen som snabbt det bara går. Rädslan är en grundläggande överlevnadsmekanism.

Problemet med paniksyndrom är att rädsla för rädslan blir till ett slags nedåtgående spriral som efter ett tag varken har någon början eller slut.

Man blir rädd för att bli rädd eftersom det är rädslan i sig som triggar panickattacken. Det är också därför som panikångest är en av de svåraste tillstånden att konkret ”objektifiera”.

En person som är rädd för ormar har ett väldigt tydligt objekt att projicera sin rädsla på, men hur projicerar man ”rädsla för rädslan”?

Paniksyndrom kan leda till allvarliga diagnoser

Såhär i backspegeln, panikångestfri sen flera år tillbaka, är det alltid lätt att analysera och komma med goda råd. Men faktum är att paniksyndromet, min ”rädsla för rädslan”, var på god väg att förstöra allt gott i mitt liv.

På så vis är panikångest ett ytterst allvarligt tillstånd. Personer som avfärdar panikångest som en löjlig åkomma baserat på att den inte är ”fysisk” farlig, vet helt enkelt inte vad de pratar om. Lyssna inte till såna personer.

Tvärtom kan panikattacker resultera i depression, vilket är en ytterst allvarlig psykisk åkomma. Det finns idag inga exakta siffror, men det brukar sägas att mellan 30 till 70 procent av alla som lider av panikattacker också drabbas av depression. Denna kan vara allt från ”mild” till djup.

Ta ditt ångestsyndrom på allvar – och börja vägen mot ett friskare liv idag!

Poängen är att du ska ta ditt ångestsyndrom på allvar, ju förr desto bättre. Börja att behandla din panikångest idag.

Det finns många vägar att bli frisk men du måste våga agera för att ta första steget.

Den värsta rädslan är att det är omöjligt att bli frisk igen. Tro mig, jag brottade med den tanken under många, många år. Därför är det viktigt att du förstår följande.

Den finns inga hopplösa fall. Alla kan bli friska från sin panikångest. Alla.

I min rapport ”5 nycklar till att bota panikångest” berättar jag om min resa – och vilka insikter och metoder som till slut resulterade i ett liv fritt från paniksyndrom.