Tandläkarskräck – symtom och behandling

Tandvårdsfobi är facktermen för det man i allmänhet benämnar som ”tandläkarskräck”. Detta är dock ett något felaktigt uttryck eftersom fobin inte gäller tandläkare som yrkesgrupp, utan handlar om den rädsla man känner för situationen att undersöka tänderna på en tandvårdsklinik.

Att vara lite orolig för att gå till tandläkaren är inget onormalt. Det kan göra ont att laga tänder och det kan, som så många vet, göra stora hål i plånboken. Och många som besökt tandläkaren har säkert upplevt både uppehag och smärta.

Men att lida av tandvårdsfobi är något helt annat. Då tar man aldrig risken att uppsöka en tandläkare överhuvudtaget.

Man hoppas helt enkelt att man ska klara sig utan tandvård och besöker bara tandläkaren om tänderna är så illa åtgångna att man inte står ut med smärtan längre.

Två olika typer av tandvårdsfobi

Man kan generellt säga att det finns två olika typer av tandläkarskräck.

Dels kan det vara en specifik fobi som fokuserar på själva obehaget att gå till en tandlänkare och göra undersökningen och behandlingen. Tanken på att sitta i tandläkarstolen och att någon petar i munnen, och den smärta och obehag detta kan leda till, känns som en omöjlig situation att utsätta sig för.

Dels så har vi ett slags tandvårdsfobi som egentligen bottnar i andra fobier eller psykiska besvär. För en person med injektionsfobi så kan rädslan för att behöva ta bedövningsspruta hos tandläkaren avskräcka ett besök.

För blodfobikern är det förstås rädslan för att eventuella exponeras för blod i samband med undersökningen.

Personer som lider av paniksyndrom eller agorafobi kan undvika tandläkaren eftersom det är en situation man inte per automatik kan fly ifrån.

Det finns många effektiva behandlingar

Vanligen utvecklas tandvårdsfobi i tioårsåldern. Bland vuxna är den vanligare bland kvinnor än män. Det finns forskning som tyder på att det är större risk för ett barn att utveckla denna fobi, om någon av föräldrarna lider av den.

Det finns flera effektiva behandlingar mot tandläkarskräck. Idag är de allra flesta tandläkare högst medvetna om denna fobi och har specialiserat sig på att behandla extra rädda patienter.

Men de är inga tankeläsare. Om man lider av tandläckarskräck måste man givetvis berätta detta på mottagningen och be om att få stöd och hjälp.

Man kan också träna på att överkomma sin fobi genom vanlig fobiträning, exempelvis i form av KBT, där man börjar med att exempelvis besöka tandkliniken, för att därefter steg för steg närma sig en full undersökning.

Resultat från studier av vuxna som gått i terapi visar att över 80% av patienterna inom ett par behandlingar klarar av att utföra en full undersökning. Dessa resultatet har också stått sig när man frågat patienterna både ett och två år efter behandlingen.