Mörkerfobi – en vanlig fobi bland barn

Att vara rädd för mörkret är en av de vanligast förekommande fobierna bland barn. Undersökningar har visat att ungefär trettio procent av barn som har fobier, lider av just mörkerfobi.

Detta är några av de vanligaste rädslorna:

  • Att inte kunna sova själv
  • Att känna ett starkt obehag över att gå ut när det är mörkt
  • Att inte kunna släcka lampan på natten
  • Att inte vilja åka bil i mörket

Själva rädslan bygger på att man föreställar sig att ett otäck scenario ska utspela sig i mörkret. Dels att man ska bli överfallen, misshandlad, eller rånad, men också mer irrationella och arkaiska föreställningar om monster, övernaturliga fenomen och liknande är vanligt.

Mörkerfobi är en av de vanligaste fobierna bland barnMånga får mörkerfobi som barn och fortsätter lida av det i vuxen ålder. Inte sällan triggas det av olika situationer, som exempelvis att man ska bo själv för första gången eller efter att man sett en skräckfilm.

Ett stressande ”övervakningsbeteende”

Att vara rädd för mörkret kan ibland leda till ett tvångsbeteende där man ständigt måste kontrollera sin omgivning.

En talande bild är barnet som om och om igen tittar under sängen för att försäkra sig om att det inte finns något monster där. Som vuxen kan det handla om att kontrollera så att dörrar och fönster är låsta massor av gånger innan man går och lägger sig, man tittar under sängen, i garderober och andra utrymmen så att ingen har ”gömt sig där”.

Vid svårare fall har man alltid persiennerna nera, sover med tända lampor och kan bara ligga i sängen med ryggen strikt mot väggen, så att man har uppsikt över rummet och kan kontrollera det.

Ett dylikt ”övervakningsbeteende” blir förstås väldigt tröttsamt och stressande på sikt, och kan resultera i fler och allvarligare psykiska åkommor. Att man har svårt att sova är heller inte så konstigt, vilket påverkar allmänhälsan på ett mycket negativt sätt. På många sätt påminner detta slags rädslor om Xenofobi, i sin rädsla för det okända.

Om behandling av mörkerfobi

Principerna bakom att behandla mörkerfobi är desamma som för konventionella fobiträning, men den skillnad att terapeuten inte direkt kan ”exponera” patienten för mörker och ensamhet.

Det ligger lite i sakens natur att patienten måste vara själv när rädslorna ska konfronteras. Däremot så tränar man tillsammans med att analysera och gå igenom de tankar som uppstår under mörkerfobin – och hur man kan bryta dessa negativa mönster.

Det kan handla om vad man ska säga till sig själv när man går och lägger sig, hur man ska tänka och agera när man går igenom ett mörkt rum eller hur man beter sig när man kommer hem till ett mörkt hem.

Givetvis kan det kännas obehagligt att ”släppa kontrollen” men faktum är att för de flesta som söker professionell hjälp, exempelvis KBT, så går det snabbt att bli av med mörkerfobin.