Agorafobi – att undvika platser av rädsla för panik

Personer som upplevt panikattacker i en specifik situation är ofta benägna att undvika denna situation av rädsla för att drabbas av ännu en attack.

Den som får en panikattack i bilen undviker bilen, den som fått panikångest hos frisören, undviker att gå och klippa sig, den som fått panikångest på gymmet, slutar gå och träna. Samtliga dessa tre exempel har jag själv erfarenhet av, och står för ett fullt utvecklat paniksyndrom.

Själva beteendet, att medvetet undvika vissa sociala situationer, kallas för agorafobi.

Agorafobi är ursprungligen ett grekiskt ord som översatt betyder ”torgskräck”; en rädsla för att vistas i stora folksamlingar. Men relationen mellan panikångest och agorafobi är mer komplext än så.

Faktum är att många som upplevt panikångest inte bara får svårt att vistas i sociala situationer där man känner sig otrygg. Många har också svårt att vara hemma själva. Känntecknande för en agorafobiker är att hon eller han undviker:

  • bilkörning
  • att shoppa, besöka affärer
  • att stå i kö eller vistas i lokaler med mycket trängsel
  • kollektivtrafik
  • sociala umgängesformer som middagar, konserter, teater eller bio

Agorafobi innebär inte heller att man enbart undviker exakt de situationer där man drabbats av en panikattack. Det innebär också att man aktivt skyr sammanhang man har svårt att fly ifrån ifall paniken skulle sätta in.

Dessa situationer sträcker sig från enkla vardagsbestyr till mer konventionella sociala aktiviteter, som att gå på bio eller äta på restaurang. Personligen undvek jag både bio och restauranger under två år, men jag hade också stora problem att sitta still vid ett matbord tillsammans med familjen.

Även en sån enkel aktivitet gav mig stark ångest-och panikkänslor; som att hela min kropp ständigt var i flyktberedskap, även när jag till synes befann mig i tryggheten av mitt eget hem.

På detta sätt blir agorafobin också värre och värre, ju mer situationer man undviker. Till slut är man så kringskuren i sin rörlighet och sitt sociala liv, att det känns som en kamp att bara kliva upp ur sängen. Agorafobi kan ge bränsle åt svåra hopplösthetskänslor och följaktligen vara medskyldig i att utveckla en långvarig depression.

Sambandet mellan panikångest och agorafobi är också komplext på så vis att vissa människor med panikångest utvecklar torgskräck, men vissa gör det inte.

De som ”bara” lider av ångesten sägs därför vara drabbade av ”ren” panikångest, det vill säga utan relation till platser eller specifika sammanhang.

Agorafobi å sin sida kan också utvecklas självständigt, eller som ett led i en annan åkomma än panikattacker. Den kan också fortsätta existera även efter att panikångesten blivit behandlad och försvunnit.