Panikångest, dödstankar och självmordstankar

Min rädsla för panikattacker, och det vrådjup av ren, rå ångest som de rev upp i mitt medvetande, var en skräck jag inte trodde var möjlig.

För en person som aldrig haft en panikattack är det omöjligt att förstå. Jag led av panikångest i nästan tre år.

Depression och utmattningssyndrom följde i dess spår.

När det var som värst tänkte jag på döden varje dag. Jag var helt övertygad om att mitt liv var slut.

Under detta tillfälle var min sambo gravid och jag var säker på att jag aldrig skulle få hålla mitt första barn i famnen. Panikångesten skulle antingen ta död på mig innan dess, eller så skulle den göra mig galen.

Dag för dag bröt panikångesten ner min livsglädje. Dag för dag tömdes mitt sinne på ljus. Och jag tänkte ungefär såhär: ”om jag är dömd att leva med de här känslorna i min kropp för alltid, så vill jag inte leva.”

För det var inget liv. Det var en ständig ångest som aldrig släppte.
Bara en dag till…och en dag till

Samtidigt ville jag leva. Samtidigt fanns det alltid något därinne som inte paniken fick tag i. Man kan kalla det för livkraft, livsvilja eller kanske bara en ”instinkt” att fortsätta. Men något fick mig att stå ut en dag till…och en dag till.

Idag har jag förstått att jag på många sätt tillhörde den ”normala” kategorin av panikångestdrabbade.

Det är med andra ord vanligt med tankar på döden och självmord under detta tillstånd.

Detta är inte speciellt konstigt. Att dag efter dag tvingas framhärda i en kokong av skräck och dödsångest är ett tillstånd som skapar desperation. Man vill till (nästan) vilket pris som helst fly sina känslor, samtidigt som man vet att det inte är möjligt att fly.
Panikångesten förstörde…och räddade mitt liv

Idag är jag helt fri från allt vad panikångest vill säga. Det tog lång tid att träna bort, men hur konstigt det än låter, så skulle jag inte vilja ha denna tid av dödsångest och självmordstankar ogjord.

Jag vill absolut inte dit igen. Men denna period lärde mig ovärdeliga saker om mig själv.

Om mina rädslor, om min destruktiva prestationshets, om mitt självbedrägliga sätt att rationalisera ett liv fullt av negativ stress.

Men framförallt hur viktigt det är att ta hand om sig själv. Utan denna erfarenhet hade jag sannolikt trillat ihop i en hjärtattack eller stroke innan jag fyllt förti.

På så vis är jag idag övertygad om att panikångesten, hur motsägelsefullt det än kan låta, räddade mitt liv.