Om fysisk aktivitet för att behandla panikångest

Ett vanligt uttryck både bland psykologer och läkare är att ”kropp och själ hör ihop”.

En del experter är mer radikala och påstår att det inte finns någon bevisad distinktion mellan kropp och själ (det som kallas för ”dualism), att allt är ett; liksom att det inte finns någon poäng med att skilja ut det fysiska från det psykiska.

Vad man nu än anser om själens existens, så är det ett väldokumenterat faktum är alla människor mår bättre av regelbunden fysisk aktivitet. Ett faktum som även gäller individer som lider av panikångest.

En konsekvens av paniksyndrom är fler olika spänningar i kroppen. Inte minst av det faktum att man aldrig slappnar av ordentligt. Ett bra sätt att få musklerna mer avslappnade är då att ägna sig åt något typ av fysisk aktivitet.

Gymmet eller joggingspåret är inget måste

Detta måste inte innebära att du ska tvinga dig själv till gymmet eller ge dig ut i joggingspåret. För många med långtgående panikångest kan detta kännas som ett alldeles för stort steg. I detta avseende gäller det att ta små steg, för att successivt öka dosen. Ingen fysisk aktivitet är för liten. Om det så bara innebär att gå ett varv runt ditt eget hus, så är det bättre än att bara sitta helt still.

Promenera, skotta snö, städa huset – allt räknas!

Genom att regelbundet hålla dig fysiskt aktiv kommer du att successivt bli starkare i kroppen och bli av med spänningar. Det kanske inte ger revolutionerande resultat efter bara ett par gånger – men på sikt kommer du att bli starkare och få bättre självförtroende. Vilket i sin tur leder till att du kan ta nästa steg i ditt tillfrisknande.

  • En bra ledstjärna för fysisk aktivitet är att du ska välja sånt som du redan tycker är kul.
  • Eller alternativt: sånt som känns spännande och intressant att prova på.

Min erfarenhet av fysisk aktivitet och panikångest

Min egen erfarenhet av panikångest kontra fysisk aktivitet är att det tar tid att bygga upp modet att aktivera sig fysiskt. Efter mina initiala panikattacker var jag rädd för alla aktiviteter som höjde pulsen och fick mitt hjärta att slå fortfarare.

Inte minst hade jag mycket svårt att urskilja vad som var ”normalt” flås, orsakat av den fysiska aktiviteten, och vad som skulle kunna vara hyperventilering, och en begynnande panikångest.

Denna osäkerhet och rädsla ledde till att jag undvek all fysisk aktivitet under en lång tid.

Det var först när jag gått igenom stora delar av Panic Away-programmet, och konsekvent byggt upp mitt mod bit för bit, som jag vågade återvända till gymmet igen. På så vis blev den fysiska aktivitetet ännu en viktig pusselbit på vägen mot mitt tillfrisknande.