Möta rädslan och ångesten med fobiträning

Så kallad fobiträning är ofta en del av en mer strukturerad behandling mot panikångest. Exempelvis är det en del av Kognetiv Beteende Terapi, men det finns också enskilda psykologer, teurapeuter och ”coacher” som satt fobiträning på sin behandlingsagenda mot paniksyndrom.

Tanken med fobiträning är att utsätta sig för små utmaningar där man möter sina rädslor ”rakt på” och på så vis tränar sig i att hantera dem. Man konfontrerar det man fruktar mest, men i små doser.

Exakt vilka situationer, platser eller objekt man konfontrerar är individuellt. Om du har fått panikångest när du kör bil, kan träningen innebära att du till att börja med ska sätta dig i bilen och stanna där i ett par minuter. Nästa gång startar du bilen och kör några minuter. Och så vidare. Poängen är att ta det långsamt och i sin egen takt.

Tanken bakom fobiträning är lika enkel som effektiv: det är bara när man konfronterar sin rädsla, som man verkligen kan göra upp med den. Stegvis så arbetar man bort de automatiska och undermedvetena reaktioner som leder till panikattacker och ångest, vilket till slut löser upp rädslan helt.

Min personliga erferenhet vad gäller fobiträning och paniksyndrom är väldigt positiv. Jag vill påstå att fobiträning var en central del i min behandling och mitt tillfrisknande.

Viktigt att ha en plan och ett system under din fobiträning

Jag rekommenderar dock inte att man börjar med fobiträning utan uppbackning av en större plan. Det kan bli helt fel att bara ge sig rakt in i rädslorna utan att först förbereda sig och sätta in detta slags träning i ett större sammanhang.

För min del började jag med detta slags träning i samband med Panic Away-programmet. På så vis fick jag först kunskap om varför jag behövde ”utsätta” mig för situationer jag tyckte var obehagliga. Men också modet och beslutsamheten att göra detta på ett systematiserat och kontinuerligt sätt.

Rent konkret innebär det att jag tränade på att stå i kö, köra bil, gå till gymmet och besöka bion – bland annat. Efter att jag gjort detta fler gånger än jag orkat räkna till, så….försvann rädslan. Idag kan jag inte längre förstå att dessa situationer fyllde mig med sådan fruktansvärd skräck.

2 råd för din fobiträning

– Var inte för hård mot dig själv om du skulle ”misslyckas”. Vissa dagar klarar du mer än du trott, andra dagar känns ingenting rätt. Fobiträning kan vara fem steg framåt och fyra bakåt. Och det är helt okej. Om du har modet och orken att fortsätta så blir summan till slut ett steg framåt.
– Alla har inte budget att betala tiotusentals kronor för att gå till en KBT-terapeut, psykolog eller coach för fobiträning. Då kan ett online-program som anammar fobiträningen grundprinciper vara ett alternativ. Leta efter seriösa program med vetenskapligt stöd.