Dina tankemönster triggar din panikångest

En sak är väldigt säker när du drabbas av din första panikattack. Detta är en reaktion på ett negativ livsföring som pågått under en längre tid. Att få panikångest är en lång process, precis som det är att bli av med den.

Den enskilt viktigaste faktorn i sammanhanget är dina tankar. Personer som drabbas av panikattacker är gängse väldigt ambitiösa individer, effektiva, goda problemlösare, kreativa – och har framförallt en välutvecklad förmåga att analysera situationer och ”tänka i förväg”.

Detta är i de allra flesta kontexter, som på jobbet eller i skolan, väldigt positiva egenskaper.

Men en individ som ständigt använder sin förmåga att tänka i förväg för att ställa upp krav och måsten för sig själv, kan detta slags tankesätt få förödande konsekvenser.

Denna teori är faktiskt inte speciellt svår att förstå. En tankeflöde som varje dag, varje timme, ägnar all möda åt att kartlägga livets krav och måsten, ägnar för lite, eller nästan ingen alls, tid åt att vila eller njuta av livet. För en individ som drabbats av panikångest är denna balans helt ur fas.

Då regerar de negativa tankarna. Livet ses som en serie hinder och mål som ständigt måste överbryggas.

Ingen tid för vila, ingen tid för att njuta = krasch!

aktum är att många av oss är väldigt känslomässigt handikappade på så vis att vi inte vad det innebär att vila eller njuta.

Allt som vi gör ska kunna mätas på något sätt, det är alltid kvantitet och inte kvalitet som är viktigt. Vi har till och med svårt att ta det lugnt och njuta av semestern. Inte sällan planerar vi in varje dag; det är kök som ska renoveras, hus som ska målas, böcker som måste läsas, platser som ska upplevas och en massa andra saker som vi inte har ”hunnit med” under året.

Problemet med ett sådant liv är att det till slut kommer att krascha. Om du aldrig ägnar tid åt att vila eller njuta av tillvaron, eller konsten att ”bara vara”, så är det bara en en tidsfråga innan du flyger för nära solen och dina vingar smälter.

Dina känslor struntar i ditt intellekt!

Det spelar ingen roll vilken intellektuell kapacitet du har. Faktum är att dina känslor alltsomoftast struntar i ditt intellekt. Det viktiga är istället balansen mellan ditt intellekt och det känslomässiga, fysiska.

Att lära sig tänka på ett nytt sätt är lättare sagt än gjort. Det räcker inte med att ”imitera” positiva tankar om de inte bottnar i verkliga känslor. Men däremot så har forskning visat att man kan upprepa vissa tankar till blir en sanning. Program som Panic Away och psykologiska behandlingar såsom Kognetiv Beteende Terapi lär dig göra detta på ett systematiserat sätt.

Poängen är alltså att du måste öva dig i att tänka annorlunda.

Framförallt att bryta dina negativa tankemönster. Centralt för en individ som har panikångest är att bryta sitt ständiga katastrof och hottänkande, och ersätta detta med möjligheter.