Det finns hopp i hopplösheten

Skräck och hopplöshet. Känslor som jag brottades med varje dag under nästan tre år. Om du befinner dig mitt i den där kampen vill jag att du ska veta en sak. Det finns hopp. Det finns en väg för dig att gå mot ett liv fri från panikångest.

Jag minns hur det var att vakna på morgonen. I samma stund som jag slog upp ögonen så startade analysen. Hur mår jag idag? Har jag ångest? Har det ”hänt” något under natten som fått ångesten att lätta lite? Eller är detta bara ännu en dag….med depressiva tankar, rädslor och kampen för att slippa undan ännu en panikattack?

Ungefär så startade mina dagar.

Efter ett par veckor av detta slags uppvaknande gick jag in i en fas som bäst kan beskrivas som absolut hopplöshet. Jag var helt övertygad om att mitt liv var över. Det var som om ångesten vuxit fast i min kropp, tagit över mitt medvetande, lika fysiskt påtaglig som mina lungor.

Idag har jag förstått vad som gav bränsle åt denna hopplöshet. Att jag alltid hade kontrollen över mina känslor, mina reaktioner, fast jag inte förstod det.

Idag är jag, som det brukar heta, frisk (åtminstone i bemärkelsen ”fri från panikångest”.)

Poängen jag vill få fram är att oavsett hur hopplöst det än känns just nu, så kan du bli fri från dina panikattacker. Helt fri. Du måste bara få vägledning i rätt riktning.

Detta påstående baserar jag dels på mina egna erfarenheter, dels på vittnesmål från hundratals andra individer som liksom jag blivit fria från sin panikångest (och sin depression, som ofta bottnar i det tillstånd av hopplöshet som panikattacker skapar).

Strunta i läkarna och terapeuterna som säger att ”du måste lära dig leva med smärtan”. Det är, på ren svenska, skitsnack.

Så uttrycker sig bara en människa som aldrig haft en panikattack – och som inte förstår djupet och allvaret i skräcken och ångesten.

Det finns ingen som vill ”lära sig leva” i ett tillstånd av skräck och hopplöshet. Det är ungefär som att säga ”ruff shit, men du måste acceptera att du kommer må skit i resten av livet…och om du kämpar på riktigt ordentligt så kan vi i bästa fall lära dig att acceptera detta lidande…”

Jag tror inte någon människa som vill leva sitt liv kan, eller bör, acceptera en sådan utgångspunkt. Och jag är också säker på att denna utgångspunkt skapar ännu mer hopplöshet – och, som i mitt fall, tankar på döden och självmord.

Dessutom förstår jag inte varför man ska sikta på att behandla något som går att bota. Varför ska vi lära oss leva med en smärta som vi kan befria oss ifrån? Det låter absurt i mina öron.

Dina öron bör därför bara vara öppna för en sak.