5 Vanliga Myter om panikattacker och panikångest

1. Att hjärtat slutar slå
När jag erfor min första panikattack var jag helt övertygad om att det var ett allvarligt fel på mitt hjärta. Jag trodde helt enkelt att det var frågan om en hjärtattack. Nu har jag aldrig haft en hjärtattack och det var följaktligen bara i min egen föreställningsvärld som jag associerade min panikångest med akut hjärtproblem.

Faktum är att en riktig hjärtattack skiljer sig ganska markant från symptomen av en panikattack. Under en hjärtattack är det huvudsakliga symptomen inte andnöd utan en stark, tryckande och krampaktig känsla över bröstkorgen. Smärtan strålar ofta ut i vänster arm, men kan även sätta sig i höger arm, magen, ryggen, händerna och käken.

Typiskt för en gängse hjärtattack är att den sker under fysisk ansträngning; och ju mer man anstränger sig, desto värre blir också symptomen.

Panikångest däremot kan uppkomma såväl under ansträngning som vila, eftersom den triggas av föreställningar och upplevd rädsla, och inte av de fysiska faktorer som föranleder en hjärtattack.

En hjärtattack ger alltid stora elektriska förändringar i hjärtat. Något som bland annat kan mätas med ett EKG. En panikattack ger inga stora sådana förändringar, på sin höjd en liten ökning av antalet hjärtslag, vilket likväl betecknas som en normalt EKG.

Om du gjort en EKG-undersökning och tagit blodprov efter en panikattack, och din läkare säger att det ser helt normalt ut, så kan du lita på det. Det viktigaste att förstå är att ditt hjärta inte kommer sluta slå av en panikattack allena. Det är inte möjligt.

# 2. Att du tappar förståndet
Under perioden av mina första panikattacker ifrågasatte jag allt. Däribland om jag var på väg att tappa förståndet. Jag föreställde ofta mina panikattacker som ett slags förstadie till den totala galenskapen.

Hela min existens kändes som att leva i ett konstant chocktillstånd. På många sätt kändes mitt liv ”overkligt”.

Jag föreställde mig ofta bli instituationaliserad. Inspärrade på dårhus. I tvångströja, pacificerad av stark psykofarmkaka. Jag tänkte ofta att ”det går inte att känna sig såhär extremt rädd och fullständigt förlorad som jag gör och behålla förståndet”.

Så gick jag också och väntade på att nästa panikattack skulle bli den där som slutligen puttade mig över galenskapens klippkant.
¨
Till dig som har liknande tankar finns det lugnande fakta. Det har aldrig hänt och kommer aldrig att hända att du tappar förståndet av en panikattack. Faktum är att det inte finns en enda rapport på en människa som uppträtt ”galet” eller ”vilt” under detta tillstånd.

Panikångest är helt enkelt inte en tillstånd som manipulerar din psykiska hälsa på ett explicit plan. Ett tydligt bevis på detta faktum är att många kan få panikattacker utan att någon i omgivningen ens tar notis om det.

# 3. Att du förlorar all kontroll
Denna myt hör förstås ihop med att ”tappa förståndet” eftersom det är en del av förlora all kontroll. Många känner sig också handlingsförlamade och paralyserade under en panikattack.

Men även om det känns så, så vittnar alla människor som haft en panikattack att deras tankar fungerar helt normalt på så vis att de är ytterst medvetna.

Det är stor skillnad mellan att känna overklighetskänslor och rädsla kontra att vara psykotisk i fysiologisk mening.

Faktum är också att en panikattack syftar till att ta kontroll i en given situation. Hela ”poängen” med en panikattack är nämligen att skärpa dina sinnen till det yttersta för att antingen ”fly eller slåss”, och sålunda göra dig extremt medveten om vad som händer här och nu.

Problemet är bara att en panickattack inte bottnar i en verklig fara, utan i en upplevd, ”triggad” fara, och kan därför kännas som irrationell och ”galen”.

Personligen så var detta en av mina värsta farhågor. Att panikångesten skulle leda till att jag helt förlorade kontrollen över min kropp. För det var så det kändes.

Som att min egen kropp ”förådde mig” under paniken. Men fastän jag fick massor av panikattacker, och hur fruktansvärda de än kändes, och hur liten och rädd jag än blev, så var jag alltid extremt medveten om att de pågick.

Tvärtemot att förlora kontrollen, så var det som om varanda cell i min kropp registerade exakt vad som hände under dessa förlopp; vartenda litet andetag kartlades i detalj och analyserades.

# 4. Paniken kommer att fortsätta till jag faller ihop
Att vara mitt uppe i en panikattack är fruktansvärt. En vanlig föreställning är att den aldrig kommer att ta slut på ett bra sätt. Just skräcken att fastna i detta tillstånd kan vara lika hemsk som själva attacken. Men det kommer inte att hända. Det finns inte ett enda fall i mänsklighetens historia där en människa ”fastnat” i en panikattack.

Det är också extremt ovanligt att man svimmar. Under en panikattack höjs nämligen din puls, vilket är motsatsen till vad som sker när man svimmar. Rent fysiskt så motverkar alltså din panikattack mekanismerna i kroppen som kan leda till svimningstillstånd.

Däremot är det vanligt att man känner sig yr och svimmfärdig, men det är som sagt skillnad på den upplevda känslan kontra det konkret fysiska tillståndet.

# 5. Att panikattackerna slår ner som en blixt
En vanlig föreställning är att man inte kan påverka när eller om panikattackerna kommer. Jag har själv tänkt så. Jag föreställde mig att panikattackerna var som en lönnmördare som slog till när man minst anade det, och oftast när det var som mest olägligt.

Idag vet jag bättre. Det är precis tvärtom.

Det var alltid jag som satte igång mina egna panikattacker. Det var alltid mina egna föreställningar, min egen rädsla. Inget annat.

Denna vetskap förändrade också allt. Eftersom det var jag som bestämde när panikattackerna skulle börja, kunde jag också bestämma att det skulle sluta.

Och tro mig. Jag vet att detta kan uppfattas som provocerande. Men det är likväl ett faktum som gjorde mig frisk. Vetskapen om att JAG har kontrollen. Inte ett slags ”väsen” som vi kallar för panikångest.