Home  /  Fobier  /  Xenofobi – rädsla för det okända

Xenofobi – rädsla för det okända

Xenofobi – rädsla för det okända

Begreppet Xenofobi betyder ungefär ”rädsla för främlingar” och grundar sig i överdriven ångest och rädsla för okända och främmande personer utan att man har några logiska argument varför. Xenofobi gäller alltså inte personer som man redan känner eller som man faktiskt vet om kan vara aggressiva eller obehagliga.

Det gäller helt främmande personer som man aldrig har träffat, aldrig har pratat med, och som inte har gjort – så vitt man själv vet – någon annan människa något ont.

En sjuklig rädsla för det okända

På många sätt kan man beskriva Xenofobi som ett sjuklig rädsla och ångest inför det okända, det obekanta.

Det kan inbegripa personer från andra länder och kulturer, individer med annan etnisk bakgrund eller hudfärg, men också personer som bara bär andra kläder eller pratar ett annat språk.

Allt som känns avvikande och främmande är objekt för denna form av fobi.

Undersökningar har visat att Xenofobi är relativt enkelt att behandla och ofta tacklar man problemen på samma sätt som annan slags fobiträning. Helt enkelt genom en kombination av logiskt resonemang i samband med att man får konfrontera och tackla sina rädslor i små doser, som ökas allt eftersom.

Det kan dock ta längre tid att komma till rätta med sin Xenofobi, då den är mer komplex och utan exakt situation/objekt om man jämför med exempelvis höjdfobi eller eller olika slags djurfobier.

GRATISRAPPORT! 5 Nycklar till att bota din panikångest
GRATISRAPPORT! 5 Nycklar till att bota din panikångest

Ta första steget mot ett liv i frihet idag!
I rapporten "5 Nycklar till att bota din panikångest" berättar jag om mina erfarenheter av panikångest + visar metoderna som hjälpte mig till ett liv helt fritt från panikattacker och förväntansångest. Rapporten är helt gratis att ladda ner.

Shadow left
Shadow left

One Comment

  1. 01 juli 12, 10:43f m

    […] allmänhälsan på ett mycket negativt sätt. På många sätt påminner detta slags rädslor om Xenofobi, i sin rädsla för det […]