Home  /  Allmänt om Panikångest  /  Anhörig till person med panikattacker – ett par råd och tankar

Anhörig till person med panikattacker – ett par råd och tankar

Anhörig till person med panikattacker – ett par råd och tankar

Att vara förälder, vän eller på annat sätt anhörig till en person som lider av panikångest är inte lätt. Det tar vanligen väldigt lång tid för den drabbade att förstå vad som händer i kroppen, och att på samma gång förklara för någon annan var ”felet” ligger är förstås jättesvårt.

Förståelse för att det tar tid att förstå…

Det första man behöver förstå som anhörig är att det kommer att ta tid. Tid att förstå, tid att vara rädd, ledsen, förvirrad. Men också tid att vara arg.

Det viktigaste med att vara anhörig under denna situation är inte så mycket vad man gör eller säger, utan att bara finnas där.

Låt den som är drabbad av panikattackerna få släppa ut sin förtvivlan och ångest. Det är djupt mänskligt att säga ”jag vet inte” och att känna ilska över det faktum att det för närvarande inte finns några givna svar och lösningar.

Våga ta kontakt

Många tvekar att ta kontakt med en vän som drabbats av paniksyndrom eftersom de inte vet vad de ska säga. Det är förståeligt.

Men det viktiga är som sagt inte att man säger något, utan att man bara visar att man bryr sig – och att man lyssnar.

Det räcker med att säga ”hej, jag har hört att du inte mår så bra, hur är det egentligen?”.

En annan viktig del i att vara anhörig är att ha tålamod. Det kommer ta tid att bli av med panikattackerna, och inte sällan följs dessa av andra psykologiskt svåra tillstånd såsom utbrändhet och depression.

Panikångest kommer inte ”ur tomma intet” utan är en reaktion på många års negativ livsföring.

Personligen så misshandlade jag min kropp genom extremt överarbete och extrem negativ stress under en dryg 5 års period innan jag själv fick min första fullskalliga panikattack. Och då säger det sig själv att man inte ”läker” på ett par dagar, eller hur?

Går inte att bota panikångest med ”förnuftiga argument”

En annan sak som man behöver förstå som anhörig är att panikångest inte går att bota med förnuftiga argument.

Det sämsta du kan göra är att avfärda attackerna och oron som ”bara psyiska”.

Även om panikattackerna är en reaktion på tankar och känslor, och sålunda inte något fysiskt ”farligt”, så sitter denna reaktion lika djupt i kroppen som att uppleva smärta om någon misshandlar dig.

Det ska också påpekas att behandla och bota panikångest har absolut ingenting med intellekt eller ”vilja” att göra. Du kan inte bota din anhöriga genom att säga ”rätt saker”.

Panikångest är en reaktion som successivt måste tränas bort. Och denna träning tar tid. Intitalt handlar processen mest, om jag ska vara riktigt ärlig, om att stå ut och försöka förstå vad det är som har hänt.

Lyssna, lyssna…och hjälp till att skaffa hjälp!

Det du kan hjälpa till med är som sagt att bara finnas där. Vara någon som lyssnar.

En bit in i processen kan det också vara viktigt att försöka råda den drabbade att söka någon form av hjälp.

Det är extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att behandla panikångest hela på egen hand.

Däremot inte sagt att man måste söka hjälp hos en psykolog eller terapeut. Det är ett av flera alternativ. Det viktiga, tror jag, är att man får systimatiserad hjälp som bygger på erfarenhet och som verkligen fungerar.

Jag botade exempelvis min panikångest genom att gå med i Panic Away Programmet, vilket, enligt min mening, var både bättre och billigare än att gå till en psykolog (jag gick faktiskt till en psykolog under en lång tid månader, men med sämre resultat och större hål i plånboken). Ett annat vanligt och mer kostsam behandling är så kallad Kognetiv Beteende Terapi.

Om du som anhörig vill läsa mer i ämnet rekommenderar jag att du laddar ner min gratisrapport ”5 nycklar till att bota panikångest”. Här beskriver jag vilka nyckelinsikter, och vilket behandlingsprogram, som gjorde mig helt panikångestfri. (Jag led av svåra panikattacker under drygt tre år – har idag varit helt symptomfri i lika många år….)

GRATISRAPPORT! 5 Nycklar till att bota din panikångest
GRATISRAPPORT! 5 Nycklar till att bota din panikångest

Ta första steget mot ett liv i frihet idag!
I rapporten "5 Nycklar till att bota din panikångest" berättar jag om mina erfarenheter av panikångest + visar metoderna som hjälpte mig till ett liv helt fritt från panikattacker och förväntansångest. Rapporten är helt gratis att ladda ner.

Shadow left
Shadow left

Comments

  1. 21 november 13, 8:43e m

    Tack så mycket !
    Med vänlig hälsning, Eva

  2. Sofia Lidenhed
    04 oktober 17, 7:15e m

    Ser fram emot läsningen.

Leave a reply